Fauna Sauna
Uw dealer voor België, Nederland en Duitsland.







Fauna Sauna

Rue Saint Donat 25
6987 Devantave (Rendeux)
Belgique

Telefoon: 0032 (0) 84-456932
Mobiel: 0032 (0) 473352335

E-mail: info@faunasauna.nl

 
 
Home

|

Gezondheidsaspecten

|

Wanneer de Fauna Sauna? | Waarom de Fauna Sauna? | Wat is infrarood | Vragen (FAQ) | Producten

Wanneer zet men de Fauna Sauna in?

Artrose
Reuma
Heup dysplasie
Na operaties
OCD, ED,
Beschadiging kruisbanden
Huid irritaties, infecties en hotspot
Slecht helende wonden
Zwelling, oedeem
Stress en nervositeit
Kalmeren van getraumatiseerde dieren

De enige keer wanneer men geen warmte gebruikt is bij acute ontstekingen. Deze zijn te herkennen aan zwellingen rond om de gewrichten, koorts en hevig pijn wanneer de hond beweegt. Wanneer een hond bijvoord reuma heeft maar geen acute ontsteking dan is de Fauna Sauna de oplossing om te zorgen dat hij weer mobiel word en kan bewegen zonder pijn. De stijfheid en de pijn zullen door de warmte van de Fauna Sauna verminderen en vaak zelfs verdwijnen.

Ook wordt er gesproken van reumatoïde artritis, hierbij word de pijn veroorzaakt door ontstekingen aan de gewrichten, terwijl bij artrose slijtage van de gewrichten de oorzaak is.

Artrose

Artrose is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Het is een degeneratie proces van het gewricht, ook wel slijtage genoemd. Helaas komt het niet alleen bij oudere honden voor. Er zijn verschillende oorzaken die artrose tot gevolg kan hebben. Artrose is niet te stoppen maar wel de snelheid waarmee het verergert.

Een gewricht bestaat uit twee botdelen. De botten zijn bekleed met kraakbeen wat zeer glad is. Tussen dit kraakbeen zit een smeervloeistof (synovia) wat ervoor zorgt dat de botdelen gezamenlijk kunnen bewegen. Bij het bewegingsproces spelen ook de gewrichtskapsels met de banden en de daarbij behorende smeervloeistof (membraan synovialis) een grote rol. Kraakbeen is niet voorzien van bloedvaten die normaal in ieder ander weefsel zorgen voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Kraakbeen bestaat uit chondrocyten dit zijn levende cellen en moeten net als alle cellen in het lichaam gevoed worden. Dit voeden gebeurd dus door een ander proces. Het elastische kraakbeen wordt bij belasting ingedrukt, de gewrichtsvloeistof wordt uit het kraakbeen gedrukt wanneer de gewrichten weer in rust zijn. Vervolgens worden de voedingsstoffen door het kraakbeen opgenomen.

Wanneer dit proces goed verloopt, ontstaat er geen artrose. Artrose ontstaat pas wanneer er afwijkingen in het bewegingsstelsel plaats vinden. Ook beschadiging van de gewrichtskapsels en banden kunnen een oorzaak zijn van het ontstaan van artrose.

Oorzaken artrose

Erfelijk zoals HD, OCD, ED (losse stukjes bot) er vinden dan afwijkende belastingen plaats. Tegenwoordig kan men losse stukjes bot operatief verwijderen en het liefst door middel van arthroscopie en een dierenarts die hier in gespecialiseerd is. Artrose zal er ondanks het operatief verwijderen van de losse botdeeltjes altijd in meer of mindere mate ontstaan. Maar de hond kan met de artrose toch heel oud worden zonder pijn.

Grote rassen zijn er gevoeliger voor dan de kleinere rassen.

Beschadiging van gewrichtsbanden, spierscheuring kan artrose veroorzaken. Het gewrichtskraakbeen wordt hierdoor afwijkend belast.

Ontstekingsreacties deze versnellen de afbraak van het gewrichtskraakbeen.

Overgewicht is natuurlijk een oorzaak, net als bij de mens moet alles wat te veel is mee gedragen worden, wat voor overbelasting van pezen, spieren en de gewrichten zorgt.

Trauma beschadiging door een ongeluk.

Reuma dit is eigenlijk een verzamelnaam voor vele aandoeningen aan het bewegingsstelsel. Reuma zorgt voor pijn, stijfheid, warmte zwelling en vermoeidheid. Ontstaat door infecties met bacteriën en virussen, overbelasting, gebrek aan beweging, stress en erfelijke factoren. Niet alle oorzaken zijn bekend.

Bewegen is één van de oorzaken. Veel honden gaan vier keer per dag naar buiten voor een minuut of 20 soms een halfuurtje. Het gedrag is dan zeer explosief omdat ze in een korte tijd hun energie kwijt moeten. Nog voor de hond is opgewarmd begint men met het gooien van ballen, hard rennen en andere onverwachte, vaak ongecontroleerde bewegingen. De korte intensieve beweging zorg voor overbelasting. Ook honden waarmee sport beoefend word hebben meer kans op artrose. Het is dus beter voor honden om minder vaak maar langer te lopen. Bijvoorbeeld drie keer per dag een uur en bij ernstige klachten in een rechte lijn en het liefst in draf mee gaan lopen of joggen. Zo worden spieren en pezen getraind en vangen zij de druk op in plaats van de gewrichten.

De symptomen van artrose kan men herkennen aan:
Moeilijk opstaan wanneer de hond gelegen heeft hij is stijf, loopt kreupel en onregelmatig, stand van de poten kan ook veranderen. Vaak piepen ze zachtjes en is duidelijk te zien aan de hele houding dat de hond pijn heeft. Wanneer men het lichaam van de hond goed kent kan men op sommige plaatsen zoals ellebogen en knieën verdikkingen voelen. Artrose komt voor in de gewrichten van heupen, knieën, schouders, nek en rug, dus alle gewrichten.



Uw dealer voor België, Nederland en Duitsland.